Medicijnkosten en vergoedingen

Haalt u een receptmedicijn op in de apotheek? Dan wordt dit meestal vergoed door uw zorgverzekeraar. Maar let op: de eerste 385 euro betaalt u zelf.

Medicijnkosten

De overheid bepaalt welke medicijnen vergoed worden vanuit het basispakket. Welke medicijnen dit zijn leest u op de website Medicijnkosten.nl. Hier ziet u ook wat elk medicijn ongeveer kost.

Vergoedingen

Welke merk medicijnen, hulpmiddelen of zorg u vergoed krijgt, kan per zorgverzekering verschillen. Check dus heel goed wat de voorwaarden van uw verzekering zijn. Zo kiezen veel zorgverzekeraars welk merk van ene medicijn vergoed wordt. Hij wijst dan 1 merk aan als voorkeursmiddel. Meestal is dit de goedkoopste variant. Het voorkeursmiddel wordt vergoed en andere merken niet. Dit heet voorkeursbeleid of preferentiebeleid. En kan de verzekering kiezen om bepaalde hulpmiddelen alleen te vergoeden als deze via een landelijk leverancier geleverd worden.

Wilt u weten hoe uw zorgverzekering hiermee omgaat? Kijk dan op de website van uw verzekering.

Kosten voor zorg apotheek

Medicijnen kosten geld. De zorg die wij als apotheek leven ook. Dit is meestal een bedrag van zo’n 7 euro. Hiervoor heeft de apotheker gecontroleerd of het medicijn bij u past en of de dosering klopt. En of u het medicijn veilig kunt (blijven) gebruiken in combinatie met uw andere medicijnen.

Heeft u een medicijn niet eerder gebruikt? Of is dit meer dan 1 jaar geleden? Dan kost apotheekzorg iets meer: bij elkaar zo’n 14 euro. De apotheker verleent hiervoor extra zorg. Bijvoorbeeld door contact op te nemen met uw arts, als dit nodig is. Daarnaast geeft de apothekersassistent u mondelinge en schriftelijke uitleg over uw medicijn.

Wilt u meer weten over vergoedingen en medicijnkosten in algemene zin? Kijk dan op apotheek.nl

Tarieven Apotheek Ussen

Diensten bij uitgifte van UR-geneesmiddelen

Standaarduitgifte

Terhandstelling van geneesmiddelen die alleen op recept verkrijgbaar zijn (UR geneesmiddelen)

9,23

Weekuitgifte

Terhandstelling van geneesmiddelen die alleen op recept verkrijgbaar zijn (UR geneesmiddelen) in weekdoseerverpakking

4,25

Eerste uitgifte

Terhandstelling en de uitleg bij het eerste gebruik van een geneesmiddel dat alleen op recept verkrijgbaar is (UR geneesmiddelen)

18,51

Gewone bereiding

voor de bereiding van geneesmiddelen die alleen op recept verkrijgbaar zijn (UR geneesmiddelen)

Op aanvraag

Bijzondere bereiding

voor een bijzondere bereiding van geneesmiddelen die alleen op recept verkrijgbaar zijn (UR geneesmiddelen)

Op aanvraag

Toeslag huisbezoek

Het tarief dat in rekening gebracht wordt als de zorg bij de patiënt thuis wordt uitgevoerd. Dit geldt niet voor bezorgen

60,00

Bezorgen van UR-geneesmiddelen

Thuis bezorgen van geneesmiddelen die alleen op recept verkrijgbaar zijn (UR geneesmiddelen)

Gratis

 


Overige zorgverlening

Medicatiebeoordeling

Beoordeling van de geneesmiddelen in een persoonlijk gesprek bij gebruik van meerdere geneesmiddelen die alleen op recept verkrijgbaar zijn (UR geneesmiddelen)

104,53

Instructie hulpmiddel bij UR geneesmiddel

Het geven van uitleg bij het gebruik van een hulpmiddel dat nodig is voor het juiste gebruik van geneesmiddelen die alleen op recept verkrijgbaar zijn (UR geneesmiddelen)

8,88

Niet terhandstellen

Het in overleg met arts of met u weloverwogen niet terhandstellen van een door een arts voorgeschreven geneesmiddel dat alleen op recept verkrijgbaar is (UR geneesmiddel)

8,65

Thuisbezorging

Bij niet UR geneesmiddelen

2,95 ***